Opleidingsbedrijven Bouw en Infra gaan voor excellent.

Wij, SPG Zuid-Holland, hebben in 2015 besloten aan te sluiten bij de vakgroep opleidingsbedrijven van Bouwend Nederland. Dit vanwege het feit dat de wereld verandert.  Zo ook in opleidingsland. We vinden dat we beter aan kunnen sluiten dan als Don Quichot te opereren. Ik woon overigens in een gebied waar we heel veel molens hebben.

Toen ik 25 jaar geleden bij het opleidingsbedrijf in de grond-, weg- en waterbouw SPG begon, hadden we in Nederland 22 SPG-en. Daarnaast hadden we het kenniscentrum SBW. Het was een collectief waar we met elkaar heel veel samen deelden. Zelfs ook de uitstraling in beeldmerk, SBW en SPG hadden hetzelfde logo. Ondanks dat we het niet altijd met elkaar eens waren was de doelstelling wel transparant:  we hadden met elkaar één doel; het afleveren van vakbekwame werknemers, jong en oud.

Door vele fusies tussen brancheorganisaties met als doel gezamenlijk een sterk collectief te vormen en zo de belangen te behartigen van alle aangesloten bouw- en infrabedrijven is Bouwend Nederland ontstaan. Met als gevolg dat ook de kenniscentra Bouwradius en SBW werden samengevoegd tot Fundeon. We weten wat daarmee is gebeurd.

Doch niet iedereen was hier blij mee gezien het feit dat er nieuwe bracheorganisaties ontstonden, vooral in het MKB. En ook bij de opleidingsbedrijven zat niet iedereen op dezelfde lijn. Want Vesan en Vesin zouden zich moeten verenigen en aansluiten bij de vakgroep binnen Bouwend Nederland. Zo zouden we wel nog even door kunnen gaan want, Vesan is opgeven en van Vesin is niet veel meer over.

Oprecht hoop ik dat we met Het Excellent Opleidingsbedrijf een stap kunnen zetten naar een collectief met een uitstraling die voor de buitenwereld herkenbaar is. Daarmee zet ik ook mijn eigen ego opzij. We doen dit namelijk niet voor ons maar voor onze opvolgers. Maar ook om een weg te kunnen inslaan in het vernieuwen van onze beroepsopleidingen. Want onze sector zal steeds meer behoefte krijgen naar de nieuwe vakman die straks weet om te gaan met nieuwe innovaties.

Mijn collega Hans van Gestel begon de vorige kolom met “Als de schijnt moet je het dak repareren” en ik besluit met “Als de zon schijnt is het tijd voor vakantie”.