De tijd is gekomen dat wij het kwaliteitslabel Excellent Opleidingsbedrijf ook daadwerkelijk gaan invoeren. 1 september was onze startdatum en het is ook deze week dat wij de eerste certificaten uitreiken aan de opleidingsbedrijven die aan alle input hiervoor voldoen. De vakgroep heeft ook bijna alle opleidingsbedrijven bezocht en van de meeste deelnemende opleidingsbedrijven hebben we hun acties per pijler al binnengekregen. Om de accountantsverklaring te regelen zullen we nog deze week een instructie voor jullie accountant mailen.
Met de niet deelnemende opleidingsbedrijven is met degene die we al bezocht hebben afgesproken dat ze meedoen met het aanleveren en verder ontwikkelen van de kwaliteitsacties per pijler. Vanaf oktober willen we per pijler alle acties onderzoeken en bepalen wat we gaan doen om een aantal ervan verder te ontwikkelen. Hiervoor zullen we binnenkort de hele vakgroep benaderen.

Verder gaat deze week de website live. Als eerste zal de studentenversie open worden gesteld en de week erop komt het onderdeel voor onszelf en onze bedrijven erbij. Vanaf woensdagmiddag kunnen jullie kijken op http://www.excellenteopleidingsbedrijven.nl.

Certificaten
In een eerder stadium hebben we jullie een voorbeeld laten zien van de certificaten zoals we die wilden uitreiken. Voor de zomer hebben we hier nog over nagedacht en bedacht dat weer een certificaat aan de muur wel leuk is om onze kantoren op te fleuren, maar misschien door de ogen van de klant weinig meerwaarde biedt. De insteek van de website en de animaties is steeds geweest om onze klanten, leerlingen en onze bedrijven, mee te nemen en te boeien door onze boodschap als een verhaal te presenteren. Dit willen we nu ook doortrekken naar de certificaten. Dus in plaats van een mooie a3 met in elke pijler de acties per opleidingsbedrijf beschreven, zijn we nu poster aan het ontwikkelen waarin we met een storyboard (soort stripverhaal) laten zien wat ieder opleidingsbedrijf nu echt extra aan kwaliteit biedt. Zodra de eerste storyboard certificaten af zijn sturen we een voorbeeld aan iedereen door. En voor degene die al in aanmerking komen voor het label Excellent Opleidingsbedrijf kunnen binnenkort al een voor hun locatie(s) ingevuld exemplaar verwachten.

Uitdagingen
Nog niet alles is 100% klaar. We hebben nog een uitdaging om inzichtelijk te maken wat elk opleidingsbedrijf aan dienstverlening biedt. We hebben hiervoor het iconensysteem laten zien. Bij het uitwerken hiervan merken we dat dit nog niet zo makkelijk is als wij oorspronkelijk hadden bedacht. Uiteindelijk willen we dat het voor onze klanten wat oplevert. Hiermee gaan we verder en zullen daar rond het eind van het jaar op terugkomen.
Verder hadden we gepland om per 1 september met het definitieve logo voor het Excellente Opleidingsbedrijf te komen. We zijn hierover nog in gesprek met het bureau van Bouwend Nederland. Zij willen vooralsnog wel de naam Bouwend Nederland koppelen aan het excellente opleidingsbedrijf, maar niet het beeldlogo zelf. Terwijl wij juist daarvan uit zijn gegaan. We verwachten deze of volgende week hier duidelijkheid over en dan zullen we jullie er apart over informeren.
Daarnaast nog genoeg uitdagingen om het de komende tijd en op langere termijn goed ingevoerd te krijgen. Maar dat voor een volgende update of een aparte bijeenkomst.